ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

Stimulare în dizabilitatea severă

proiecte Stimulare Organizatia Suedeza 960x400"Stimulare în dizabilitatea severă" este finanțat de către Fundația Vodafone Romania prin linia de finanțare "Fondul pentru Fapte bune" lansată în perioada iulie-august 2013.

Proiectul își propune să arate un model de intervenție specializată în stimulare senzorială, kinetoterapie, terapie prin arte combinate, dezvoltarea abilităților motrice, autonomie personală pentru copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale și asociate proveniți din instituțiile publice, comunitățile din Bucuresti și judetul Ilfov, organizații neguvermantale.

De asemenea proiectul se adresează și părinților cu copii având dizabilități severe prin oferirea de consiliere, formare, suport, respiro, socializare și integrare într-un grup.
Suma finanțată este de 121 527 RON pentru perioada decembrie 2013 – decembrie 2014.

Activitățile proiectului :

A1. Contactarea instituțiilor publice care dețin servicii pentru copii și tineri cu dizabilități severe (DGASPC-uri cu centre de recuperare, reabilitate, etc), și a instituțiilor publice care deservesc copiii și adulții cu dizabilități (comisii de expertiză, direcțiile de asistență socială din cadrul primăriilor etc) pentru promovarea centrului nostru de stimulare senzorială și crearea de parteneriate pentru redirecționarea cazurilor.


A2. Dotarea centrului de zi cu echipamente de stimulare senzorială funcționale pentru orice tip de nevoie a beneficiarilor proiectului (pat special, echipamente de stimulare olfactivă, auditivă, tactilă etc).


A3. Pregatirea unui manual pentru școala părinților/aparținătorilor având copii sau tineri cu dizabilități severe. Manualul va fi construit de către specialiștii organizației (psiholog, psihopedagog, terapeut ocupațional, kinetoterapeut, asistent social, medic etc) și de cștre părinții cu copii sau tineri cu dizabilități severe. Obiectivul manualui este de a deservi atât părinților care au deja experiență în gestionarea problemelor copiilor lor cu dizabilități dar și a părinților care nu dețin această experiență.


A4. Furnizarea de servicii specializate în cadrul centrului de stimulare senzorială: se va alege un manager de caz și o echipă de caz, se va face evaluarea fiecărui beneficiar și crearea unui plan individualizat de intervenție și a unui calendar pentru aceasta.

Vom implementa următoarele categorii de activități:
- Activități de relaxare pentru a obișnui persoana cu mediul de stimulare senzorială;
- Stimulare vizuală cu sisteme de bule de aer și lumini, proiecții luminoase etc;
- Aromaterapie prin sisteme de difuzare a aromelor;
- Stimulare tactilă prin obiecte de diverse forme și texturi (de ex. mingi arici, lemn, burete etc);
- Stimulare motrică fină și psihomotrică (ex. prin elemente de buret).


Toate acestea vor fi monitorizate de către specialiști prin fișe de specialitate pentru a adapta procedura cea mai potrivită pentru fiecare copil sau tânăr. De asemenea stimularea senzorială poate să fie aplicată și părintelui, aparținătorului sau chiar specialistului din instituția publică ca metodă de relaxare.


A5. Școala părinților care se va desfasură pe doua paliere: instruire pentru părinții care se familiarizează cu problematica dizabilității severe, grupuri de suport pentru părinții copiilor, adolescenților, tinerilor realizate o dată pe luna cu subiecte pe care părinții le propun. Instruirea va avea loc de două ori într-un an subiectele fiind stabilite prin manualul indicat la A3.


A6. Activități de promovare.
Proiectul va fi promovat prin contactarea și vizitarea instituțiilor publice. Acestea vor primi un pliant al proiectului care va include programul de finanțare și finanțatorul dar și activitățile finanțate prin proiectul de față.

De asemenea proiectul va fi promovat și în cadrul vizitelor realizate la instituțiile de învățământ (licee -3 - și facultăți de profiluri diferite - 5), acestea fiind realizate pentru atragerea de voluntari și promovarea proiectelor implementate de către organizație.

La finalul proiectului se va realiza o conferință de presă care va fi urmată de un eveniment stradal prin care ne dorim să arătăm cetățenilor din judetul Ilfov și București că tot ai noștri sunt și copiii și tinerii cu dizabilități severe, doar că trebuie să privim prin prisma abilităților lor mai degrabă decât prin ceea ce nu pot face.

Evenimentul va consta din crearea unui mare balon din baloanele celor care doresc să susțină copiii și tinerii cu dizabilități severe. Masa de baloane va fi înălțată la cer într-un spațiu public conform obținerii aprobării prestării unui astfel de eveniment.

De asemenea proiectul va fi promovat în raportul anual și website-ul organizației și de asemenea va fi susținut printr-o campanie facebook de descoperire a abilităților copiilor și tinerilor cu dizabilități. Campania de facebook va avea teasing lunar și sustinere în fiecare săptămână.

Rezultatele proiectului :

10 instituții contactate pentru a referi cazuri de copii și tineri cu dizabilități severe;
250 de copii și tineri evaluati prin proiect și participanți la activitățile de stimulare senzorială;
1 manual "Școala părinților" a căror copii sau tineri au dizabilități severe;
100 de părinți implicați în activitățile școlii și grupurilor de suport;
30 voluntari implicați;
• Cel puțin 5 voluntari din Vodafone;
Un centru specializat pe stimulare senzorială dotat cu următoarele echipamente și instrumente de lucru: pat apă, plintă vibratoare, CD/DVD player, patformă pentru coloana cu bule aer, coloană cu bule aer interactivă, fibră optică, sursă de lumină pentru fibra optică, difuzor de arome, filtru difuzor de arome, set aromaterapie, piscină cu bile colț, orgă de lumini și sunete interactivă, set muzical, instrumente muzicale, mingi texturate de stimulare, placa de dezvoltare a motricitțtii fine Floare, numere, discuri tactile etc.;
Îmbunătățirea motricității fine a copiilor și tinerilor cu dizabilități severe;
Reducerea nivelului de spasticitate a copiilor și tinerilor cu dizabilități severe.

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

yeezytrainer">/yeezytrainer.html">yeezytrainer"> ua-yeezys">/ua-yeezys.html">ua-yeezys"> yeezy-nmd">/yeezy-nmd.html">yeezy-nmd"> ua-yeezy">/ua-yeezy.html">ua-yeezy"> yeezy-boost-shoes">/yeezy-boost-shoes.html">yeezy-boost-shoes">