ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

  • Home
  • Noutăți
  • 15 iunie, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici

15 iunie, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată în fiecare an pe data de 15 iunie, când toată lumea se manifestă deschis împotriva formelor de abuz provocate persoanelor vârstnice.

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de persoanele vârstnice a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011. Potrivit ONU, abuzul este considerat "orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă''.

Abuzul față de vârstnici poate fi psihic, fizic, emoțional, financiar sau sexual

Abuzul faţă de persoanele vârstnice poate fi de natură fizică, psihică, emoţională, sexuală sau financiară. De foarte multe ori, abuzurile provocate vârstnicilor reprezintă subiecte tabu. Studiile arată că atât în ţările dezvoltate cât şi în cele aflate în curs de dezvoltare, aceste tipuri de abuzuri afectează sănătatea şi drepturile a milioane de oameni.

Potrivit ONU, se preconizează că până în anul 2050, numărul vârstnicilor se va dubla, astfel că una din cinci persoane va avea peste 60 de ani.

Pentru a face faţă procesului de îmbătrânire a populaţiei este nevoie de tot mai multe grupuri sau organizaţii care să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, dezvoltând astfel servicii sociale prin care vârstnicii să devină utili comunităţii.

În România, vârsta a treia este judecată preponderent în sens negativ, vârstnicii fiind asimilaţi cu persoane care au nevoie de îngrijiri, care nu mai produc nimic, ci doar consumă. De aceea, persoanele de vârsta a treia ajung să se izoleze, să nu îşi mai dorească să socializeze sau refuzăsă mai întreprindă activităţi care să le menţină tonusul.

Organizația Suedeză se implică în dezvoltarea de programe pentru vârstnici

Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual (OSAUI) s-a implicat încă de la înfiinţare în dezvoltarea programelor pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate. În prezent, OSAUI deţine două centre de zi destinate vârstnicilor, unul în Bucureşti şi altul în Voluntari, care prin activităţile desfăşurate urmăresc menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi mentale a persoanelor vârstnice. Prin participarea la activităţile centrelor de zi, energia beneficiarilor este canalizată către o activitate utilă care să le alimenteze încrederea în sine şi care să le creeze sentimentul de uilitate.

Chiar dacă în ultimii ani abuzurile împotriva persoanelor vârstnice au căpătat mai multă vizibilitate, aceste probleme încă fac parte din formele de violenţă cel mai puţin investigate.

Vârstnicii pot apela gratuit la telefonul vârstnicului dacă au fost supuși abuzurilor de orice tip

Pentru a semnala abuzurile, persoanele în cauză pot apela gratuit la telefonul vârstnicului la numărul 0800 460 001. Mai multe informații despre cum funcționează acest serviciu găsiți la adresa https://www.fpmr.ro/telefonul-varstnicului/

Alte informatii despre abuzurile împotriva vârstnicilor găsiți pe http://www.combatingelderabuse.eu/wp-content/themes/Visionpress/docs/material.pdf

yeezytrainer">/yeezytrainer.html">yeezytrainer"> ua-yeezys">/ua-yeezys.html">ua-yeezys"> yeezy-nmd">/yeezy-nmd.html">yeezy-nmd"> ua-yeezy">/ua-yeezy.html">ua-yeezy"> yeezy-boost-shoes">/yeezy-boost-shoes.html">yeezy-boost-shoes">