ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

Suflete minunate, în așteptarea lui Moș Crăciun !

Sărbătoarea plină de bucurie a Crăciunului a fost așteptată de tinerii și seniorii noștri cu multă emoție și nerăbdare, în toți cei 27 de ani de activitate. Obișnuim să adunăm marea noastră familie și să ne bucurăm de momentul magic al regăsirii copilului frumos și simplu din noi. 

Familia noastră este compusă din 95 de persoane: 14 tineri cu dizabilități severe, găzduiți în Centrul Rezidențial Nils; 39 de tineri cu dizabilități intelectuale și asociate care participă la activitățile Centrului de Zi O Rază de Lumină; 42 de vârstnici care sunt atât voluntari cât și beneficiari ai Centrului de Zi Eva. 

Moș Crăciun acceptă ajutorul spiridușilor inimoși care vor să îl ajute pentru a lumina Sărbătoarea Crăciunului tuturor acestor persoane atât de speciale. Nevoile sunt foarte concrete, respectiv haine și alimente neperisabile. 

Având în vedere faptul că persoanele care fac parte din familia noastră, pe care v-am prezentat-o, au nevoi complexe, vă așteptăm să vă alăturați efortului nostru și pe parcursul anului, în funcție de timpul și dragostea de care dispuneți, și să ne ajutați să le creăm premisele pentru o viață trăită cu demnitate și cât mai independentă.

Pentru mai multe informații vă așteptăm cu drag să ne contactați.

Persoană de contact este Săndica Popescu, Manager de Servicii. Telefon 0744370487 sau email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Citeşte mai mult ...

15 iunie, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată în fiecare an pe data de 15 iunie, când toată lumea se manifestă deschis împotriva formelor de abuz provocate persoanelor vârstnice.

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de persoanele vârstnice a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011. Potrivit ONU, abuzul este considerat "orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă''.

Abuzul față de vârstnici poate fi psihic, fizic, emoțional, financiar sau sexual

Abuzul faţă de persoanele vârstnice poate fi de natură fizică, psihică, emoţională, sexuală sau financiară. De foarte multe ori, abuzurile provocate vârstnicilor reprezintă subiecte tabu. Studiile arată că atât în ţările dezvoltate cât şi în cele aflate în curs de dezvoltare, aceste tipuri de abuzuri afectează sănătatea şi drepturile a milioane de oameni.

Potrivit ONU, se preconizează că până în anul 2050, numărul vârstnicilor se va dubla, astfel că una din cinci persoane va avea peste 60 de ani.

Pentru a face faţă procesului de îmbătrânire a populaţiei este nevoie de tot mai multe grupuri sau organizaţii care să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, dezvoltând astfel servicii sociale prin care vârstnicii să devină utili comunităţii.

În România, vârsta a treia este judecată preponderent în sens negativ, vârstnicii fiind asimilaţi cu persoane care au nevoie de îngrijiri, care nu mai produc nimic, ci doar consumă. De aceea, persoanele de vârsta a treia ajung să se izoleze, să nu îşi mai dorească să socializeze sau refuzăsă mai întreprindă activităţi care să le menţină tonusul.

Organizația Suedeză se implică în dezvoltarea de programe pentru vârstnici

Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual (OSAUI) s-a implicat încă de la înfiinţare în dezvoltarea programelor pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate. În prezent, OSAUI deţine două centre de zi destinate vârstnicilor, unul în Bucureşti şi altul în Voluntari, care prin activităţile desfăşurate urmăresc menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi mentale a persoanelor vârstnice. Prin participarea la activităţile centrelor de zi, energia beneficiarilor este canalizată către o activitate utilă care să le alimenteze încrederea în sine şi care să le creeze sentimentul de uilitate.

Chiar dacă în ultimii ani abuzurile împotriva persoanelor vârstnice au căpătat mai multă vizibilitate, aceste probleme încă fac parte din formele de violenţă cel mai puţin investigate.

Vârstnicii pot apela gratuit la telefonul vârstnicului dacă au fost supuși abuzurilor de orice tip

Pentru a semnala abuzurile, persoanele în cauză pot apela gratuit la telefonul vârstnicului la numărul 0800 460 001. Mai multe informații despre cum funcționează acest serviciu găsiți la adresa https://www.fpmr.ro/telefonul-varstnicului/

Alte informatii despre abuzurile împotriva vârstnicilor găsiți pe http://www.combatingelderabuse.eu/wp-content/themes/Visionpress/docs/material.pdf

Un început de vară productiv

Vara începe să-și facă simțită prezența, așa încât grădina noastră de legume trebuie pregătită, iar beneficiarii Organizației Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual au demarat amenajarea ei.

Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă, tinerii cu dizabilități intelectuale și vârstnicii noștri și-au unit forțele și au început deja să pregătească terenul pentru plantarea răsadurilor și semințelor. Pe lângă efectul terapeutic pe care îl are asupra beneficiarilor, grădina le va oferi și posibilitatea de a consuma legume eco.

IMG 20190527 WA0112

Tinerii și vârstnicii au fost foarte încântați de amenajarea grădinii, mai ales că ori de câte ori se întâlnesc să desfășoare activități împreună, fac schimb de idei și învață permanent unii de la alții. 

Vă vom ține la curent cu evoluția grădinii de legume dar mai ales cu rezultatele la care beneficiarii noștri vor reuși să ajungă. 

Liderii de maine ai dizabilitatii

In perioada 01.01.2017-30.04.2017, Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual alaturi de Fundatia Alpha Transilvana, ca si partener, face parte din Proiectul D-LoT (The Disability Leaders of Tomorrow, http://dlot.eu ), proiect international desfasurat in 15 tari si coordonat de catre Asociatia Europeana a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilitati.

Citeşte mai mult ...

yeezytrainer">/yeezytrainer.html">yeezytrainer"> ua-yeezys">/ua-yeezys.html">ua-yeezys"> yeezy-nmd">/yeezy-nmd.html">yeezy-nmd"> ua-yeezy">/ua-yeezy.html">ua-yeezy"> yeezy-boost-shoes">/yeezy-boost-shoes.html">yeezy-boost-shoes">